Из велике женске мултиболе

 

Сезона је исцрпљујућа, дуга, можда сви конкуренти траже свој крај. Само путујте колико и овај пут. Три пута у четири месеца морали су да лети до врхунских трка у Азији.

“Чак и не знам када да спавам и када да устанем. Тело је веома уморно од тога”, каже Мартина Сабликова из Хамара у Норвешкој. До зимске сезоне скочила је с бицикла. “Такође, јер ове године нисам имала паузу, чини ми се дуже него што сам мислио.” Али још увек постоји један наслов који вреди борити се са последњим остацима снага.

Један за најразличитији женски овални овал.Традиционалан и толико цењен.


У суботу започиње Хамарово последње светско првенство у брзој зими. Постоје две Чехиње Мартина Сабликова и Никола Здрахалова међу такмичаре који су се борили међу 24 одабраних.

“Веселим се, волим Хамар. Биће пуно норвешких и холандских навијача, ту ће бити сјајна атмосфера”, каже Сабликова.

Титула светског шампиона ове године већ има 5.000 метара. Шта год да се деси за викенд, то неће бити без светског или олимпијског злата у седмој сезони.

“Желим да завршим са најмање једним насловом у свакој сезони”, признаје он. “То је спорт, све се може догодити. Ако та титула није, то неће бити. Али, то је сигурно да имам ове године.”

Још увек је узнемирена колена која му је брига, нарочито у децембру. “Није исто као у децембру да нисам могла да започнем. Али што дуже одлазим, што више повредјујем. Иако мој масер ради на 200 посто, чак и након три дана одмора, бол није отишла. ”

Због колена, тренинг је ограничен. “Није му потребан медицински третман, већ је преоптерећен”, каже тренер Петр Новак и планира: “Након сезоне Мартин ће дефинитивно летети до мора, до врућине, а онда ћу је купати.”

освојила га је за каријеру четири пута и по први пут у Хамару 2009. године. Ипак, она и Новак се јасно слажу да је највећи фаворит ове године.

Иреен Вустова.

Пет пута је Холандија седела на овом престолу. “Иреен је и европска шампионка у мултиплаиер-у ове године. Трке од 500 метара и 1.500 метара трчају веома добро, Мартина теоретски не би јој претила, јер неће пронаћи губитак са три и по”, каже Новак . “Али сезона је дуга за све, све се може догодити, па ћемо видети.”

ДВА ВЕЛИЧИНА.Со Сабликова и Вустова су се такмичили за Европско првенство у Хееренвеену у јануару. Холандски су били златни, чешки сребро.

Међу кандидатима за медаљу, он и Сабликова укључују холандски трио Вуст, де Јонг, Јолинг, канадски први Блондин, Јапан Такаги, Русија Граф, побољшавају Норја Њатунова, можда немачки Краус

“Најмање осам жена на три медаље”, каже Новак. “Или, пре свега осам жена на две медаље, злато ће бити изрезано”, смеје се Сабликова. “Изгледа готово непобедив у четворогодишњој утакмици ове године.”

То не значи да би чешки бранилац наслова оружје био преурањен. “Наравно да ћу све ставити у трку”, обећава он. Кључ ће бити већ у првих пет. “Када Сабликова покушава да убрза Спринтер током тренинга у Хамару, Новак јој каже:” Имате добру учесталост.

“Па, шта каже временска интервенција. Ако моја фреквенција буде довољно брза”, каже он, одговорајући за мање од 40 секунди. “Али са пет стотина, један глуп корак и одраз и све је нестало.”

Тренер, на почетку предвиђања пет клађења, прво вришти: “Ако се Мартина бори за злато, најбоље ће бити када се на пет стотина избави, онда ће реално додати:” Да је Мартина била титула за она не сме изгубити више од пола секунде на пет стотина. ”

Премијера за Здрахалову

Док ће Сабликова бити десети мултибојски светски шампионат у својој каријери, Никола Здрахалова ће премијерно играти на њој. Она је освојила квалификације за Свјетски куп.

“Утакмица се види на Ники-у”, каже Новак. “Али она је успела да постигне ове године, овде ми је драго што сам уопће дошао.” “Од Свјетског првенства на појединачним стазама, ове године има двије петнаестог мјеста, чак су та мјеста вриједна када гледам у свет скакача и тркачи. ”

Сабликова и Здрахалова се смирују једни друге и мотивишу: “Последња два догађаја у сезони и онда се одмара.”

СПОЛУБОЈОВНИЦЕ. Никола Здрахалова на стази и у цивилу са Мартином Сабликова.

У Норвешкој ће остати следеће недеље, од Хамара до финала Купа у Ставангеру. Мартина Сабликова изабрана је по једанаест пута шампионат великог шампиона Светског купа, чиме се унапред борила.

Нико то раније није могао.

Ставангер ће бити леденица за њену сезону. Заслужена награда. “Ја ћу само посетити навијаче”, планира она.

“Лепо је бити тамо”, каже Новак.

То ће сигурно повриједити Хамара. Четири почињу за два дана. “Четири програма су лабиринт”, каже Сабликова.